A. Martvoň chce trestať exekútorov, ktorí neplatia pokuty

27.08.2013 Bratislava

Bratislava 27. augusta (TASR) - Exekútori by sa už nemali beztrestne vyhýbať plateniu pokút, ktoré dostanú v disciplinárnom konaní. Za ich nezaplatenie by mohli mať pozastavenú činnosť.
Počíta s tým pozmeňujúci návrh, ktorý dnes predložil Anton Martvoň na rokovaní ústavnoprávneho výboru. Upravuje novelu, ktorou ministerstvo spravodlivosti sprísňuje pravidlá pre exekútorov. Martvoň chce svojou iniciatívou vylepšiť vymáhanie spomínaných pokút i členských príspevkov. Výbor mu ju odobril.

Novelu chcela upraviť svojimi pozmeňujúcimi návrhmi aj Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), ktorej v novele chýba ochrana spotrebiteľa. Navrhovala, aby súdy nemuseli vydávať poverenia pri istom type exekučných titulov. "Tým by sa odstránila časť súčasnej byrokracie," vysvetlila. Zároveň chcela presadiť, aby nebolo možné profitovať zo stále rastúcich úrokov z omeškania. Navrhla tiež, aby "spotrebiteľské veci nemohli byť riešené pred rozhodcovským súdom". Žitňanská so svojimi návrhmi vo výbore neuspela.

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská informovala, že rezort pripravuje komplexnú úpravu, ktorá má chrániť spotrebiteľov. Príde s ňou neskôr. Pokiaľ ide o rozhodcovské súdy, Jankovská uviedla, že spotrebiteľské veci budú riešiť osobitné rozhodcovské súdy s inak nastavenými pravidlami.

Prísnejšie pravidlá pre exekútorov odobril dnes výbor. Novela Exekučného poriadku má okrem iného zaviesť výberové konania na miesta exekútorov podobne, ako je to u sudcov. Disciplinárne konania majú byť podľa novely verejné a nebudú sa vykonávať len vo vnútri exekútorskej komory.

Exekútori ďalej majú byť povinní mať osobitný účet, na ktorom budú ukladať vymožené peniaze. Z každého prijatého plnenia si bude môcť exekútor započítať na svoje trovy maximálne 24 percent. Zabráni sa tak situáciám, keď si vymáhal iba sumu, ktorá pokrývala jeho odmenu, a pri vymáhaní istiny už nepostupoval efektívne. Novela myslí okrem iného aj na väčšiu ochranu dlžníkov. Zamedzí sa tomu, aby oprávnený subjekt mohol vymáhať peniaze od dlžníka aj po tom, ako uhradí dlžnú sumu exekútorovi.
 

Vyberte región